Siinä näkijä missä tekijä

Ensi-ilta 27.2.2018 Frenckell-näyttämö

Kuva: Aki Loponen

ESITYS PETTURUUDESTA JA USKOLLISUUDESTA

”Siitä se on kiinni ketkä osaa olla veljet keskenään myös neljän seinän sisällä.

Tamperelaisen Teatteri Siperian ja helsinkiläisen Projektori-ryhmän yhteistyössä valmistama uusi musiikillinen näytelmäsovitus Hannu Salaman menestysromaanista Siinä näkijä missä tekijä.

Näytelmässä seurataan maanalaisen vastarintaliikkeen toimintaa Tampereen Pispalassa jatkosodan aikana. Esitys kertoo paitsi kommunistien taistelusta fasistisena pitämäänsä virallista Suomea vastaan, myös laajemmin toisinajattelijoiden vaientamisesta eilen ja tänään. Se kysyy, onko virheistä opittu vai toistaako historia itseään, ja muistuttaa että virallisen totuuden alla on aina toisia totuuksia. Se on puolustuspuheenvuoro niille, joita ei juhlapuheissa mainita.

Musiikki ja laulut kuljettavat kerrontaa ja syventävät näytelmän teemojen käsittelyä. Esitys rakentuu tunnustuksellisten monologien ja tiheän dialogin välisille leikkauksille ja keskenään ristiriitaisten näkökulmien jatkuvalle vaihtelulle. Äänen saavat romaanista tutut henkilöt, kuten totuutta etsivä kirjailija Harri Salminen ja toimintaan yllyttävä desantti Aulis Ahteinen. Kuka kavalsi kenet ja miksi?

Huom! Esityksessä on ajoittain voimakasta ilmaisua, suositusikäraja 15 vuotta.

Kesto: 2 tuntia 40 minuuttia, sisältäen väliajan. Esitys sisältää ajoittain voimakasta ilmaisua. Suositusikäraja 15-vuotta.

KAHDEN AMMATTITEATTERIN YHTEISTYÖ


Siinä näkijä missä tekijä toteutetaan kahden ammattiteatterin yhteistyönä. Tamperelaista Teatteri Siperiaa ja helsinkiläistä Projektori-ryhmää yhdistää ulospäinsuuntautuva ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita käsittelevät teatteriesitykset sekä prosessiluontoinen työtapa.


SIINÄ NÄKIJÄ MISSÄ TEKIJÄ -TYÖRYHMÄ


Ohjaus: Juha Luukkonen

Dramatisointi: Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen

Pukusuunnittelu/visualisointi: Noora Salmi

Valo- ja äänisuunnittelu: Saija Raskulla

/ Jouhikko: Pekko Käppi

Näyttelijät: Hanna Gibson, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen, Juha Lagström, Sami Lanki, Satu Turunen, Riikka Papunen, Jukka Peltola, Sakari Tuominen

Grafiikka ja käsiohjelma: Aki Loponen

Tuotanto: Teatteri Siperia / Richard Katajisto, Projektori-ryhmä / Noora Salmi

https://www.facebook.com/siinanakija/

https://www.instagram.com/siinanakija/

Tukijat: Taiteen edistämiskeskus ja Tampereen kaupunki